vrijdag 25 maart 2011

Grijze garnalen en tomatencoulis met mayonaise van wasabi

Het laatste hapje vond ik persoonlijk het lekkerste. Dit koud, ziltig en pittig gerechtje is blijkbaar perfect met het Brugse kruidenmengsel van een verfrissend witbier zoals Steenbrugge Wit.

Ingrediënten:
- 200g garnalen
- 4 grote vleestomaten
- 1el balsamico-azijn
- 1el tomatenpuree
- 1el notenolie
- tabasco/worchestershiresaus
- peper en zout
- 2el mayonaise
- 1tl wasabipasta
- 2el opgeklopte room
- 1 stengel fijngesneden jonge ui (of een sjalotje)

Grijze garnalen en tomatencoulis met mayonaise van wasabi:
Pel de garnalen als ze al niet gepeld zijn.
Snij de tomaten in stukken en mix met de balsamico, notenolie, tabasco, worchester en tomatenpuree. Zeef het geheel en breng op smaak met peper en zout.
Meng de mayonaise met de wasabi, mag lekker pittig zijn naar jouw smaak. Meng er de opgeklopte room onder.
Leg in een glaasje eerst de garnalen met de jonge ui en giet er daarna het tomatenmengsel over. Werk af met een lepel mayonaise.
Heerlijk!

Uit: Tijdschrift Culinaire Ambiance - december 2009

Jambon d'Ardenne met quinoa, komkommer en zure room

Het tweede hapje is eigenlijk ook een voorgerechtje met aangepaste hoeveelheden. Lekker fris!

Ingrediënten:
- 1el graanmosterd
- 8el room
- sap van 1 citroen
- peper en zout
- 1 komkommer
- 3 blaadjes basilicum
- 100g quinoa
- 100g Jambon d'Ardenne
(- 16 tomaten)
- 1 limoen
- een paar scheutjes

Jambon d'Ardenne met quinoa, komkommer en zure room:
Het tomatensap heb ik hier niet toegevoegd, dat hoort dan weer bij het voorgerecht.
(Cutter de tomaten en doe ze in een neteldoek. Leg in de koelkast, boven een opvangrecipiënt, vang gedurende 24 uur het sap op. Serveer dit apart als een begeleidend soepje.)
De room wordt samen met peper en zout, het citroensap en de mosterd opgeklopt tot een zure room. Je kunt dit bewaren in een kleine spuitzak om straks toefjes te spuiten.
Snij met een dunschiller reepjes van de komkommer, rol ze op, snij de zijkantjes (de pel) ervan en snij nog eens in tweeën zodat je twee mooie rolletjes hebt per reep.
Gaar de quinoa (1 maat=2 maten water). Giet het water af, laat afkoelen en breng op smaak met peper en zout, olijfolie en de basilicum.
Snij de ham in fijne plakjes.
Dresseer de quinoa in een dresseerring. Erbovenop leg je wat plakjes ham. Werk het bord af met de rondjes komkommer, wat toefjes zure room en enkele scheutjes. (Geef het lek van de tomaten er apart bij.)
Voor een hapje kan je in plaats van een dresseerring gewoon wat quinoa in een klein potje of glaasje doen. Proeven maar!

Uit: Tijdschrift Culinaire Ambiance - maart 2011

Toast met gerookte kipfilet

Het eerste hapje van de praatavond van gisterenavond. Eerder een voorgerechtje dan een hapje, maar met aanpassing van de hoeveelheden kan je er een kleiner hapje van maken.

Ingrediënten:
- 400g gerookte kippenborst, in fijne sneetjes gesneden
- tapenade van groene olijven
- 4 schijfjes gekonfijte tomaat
- mayonaise van olijfolie
- basilicumblaadjes
Voor de gelei van gele tomaat (heb ik niet gemaakt voor het hapje):
- 1l tomatensap
- chardonnay-azijn
- 1el honing
- 10g agaragar
Voor de cake:
- 250g eieren
- 250g bloem
- 250g suiker
- 250g boter
- 100g 'Oud Brugge'-kaas, geraspt
- 10 zwarte olijven, in fijne schijfjes
- 10 zongedroogde tomaten

Toast met gerookte kipfilet:
Meng alle ingrediënten voor de cake, dus samen met de geraspte kaas, olijven en stukjes zongedroogde tomaten. Bak de cake in een halfuur in een oven van 200°C.
(Maak de tomatengelei. Breng het tomatensap op smaak met peper en zout, chardonnay-azijn en honing. Voeg de agaragar toe. Laat het sap nog eventjes doorkoken. Giet de vloeistof in een vorm en laat opstijven in de koelkast. Snijd er vervolgens vierkantjes uit van 1cm op 1cm.)
Snij de cake in plakjes die je even onder de grill kleurt tot een toastje. Leg er de gesneden kippeborst op, een gekonfijt tomaatje, wat basilicumblaadjes. Werk af met wat olijventapenade, ev. twee kleurtjes (en met enkele blokjes tomatengelei met daarop een toefje olijfoliemayonaise.)

Uit: Tijdschrift Culinaire Ambiance - november 2009

donderdag 10 maart 2011

Longhaas van kalf, aardpeer en salie

Twee weken geleden heb ik van mijn schoonma een bak met aardperen gekregen. 'Wat moet ik daar mee aanvangen', zei ze mij, 'neem maar mee!'. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Diezelfde week zit er in het biologisch groenteabonnement: aardpeer!
Joehoe, bijna 1 kilogram aardpeer in huis! Tijd voor een goed receptje. En aldus kwam de nieuwe Ambiance als geroepen...
Ik zette mij aan het schillen van aardpeer, daar ben je wel even mee zoet met al die kronkels en bulten, dus moet je er wel wat tijd voor vinden.
In dit recept heb ik de longhaas wel vervangen door een iets makkelijker vlezig ingrediënt, nl. een paar schapeburgers van het eigenhandig gekweekt schaap door mijn schoonbroer. Lekker! Ik schrijf het recept zoals het normaal zou moeten klaargemaakt worden, dus mét de longhaas (voor wie zin heeft in iets meer!)

Ingrediënten:
- 500g longhaas van kalf
- 1kg aardpeer
- 50g bruine boter
- 50g jonge spinazie, fijngesnipperd (of ander groen blaadje, is enkel voor de versiering)
- 5g activa EB (transglutaminase, oftwel vleeslijm)
- boter
- 250g Parijse champignons (alleen de hoedjes)
- peper en zout

Voor de saus:
- 10g boter
- 130g sjalot, fijngesnipperd
- 85g champignons de Paris, fijngesneden (ik gebruik de steeltjes van de hoedjes)
- 7g salie
- 40g rode wijn
- 500g bruine fond
- sap van 1/2 limoen

Longhaas van kalf, aardpeer en salie:
Ontvlies de longhaas, kleef het vlees samen met activa EB en vorm cilinders van ±4cm diameter. Draai dit in plasticfolie en laat 6 uur rusten in de koelkast.
Gaar de rolletjes 40 min. in water op 65°C. Laat afkoelen, haal uit de folie, kruid met peper en zout en kleur in wat boter in een pan. (Ik heb het eenvoudig gehouden en dus gewoon een paar schapeburgers gebraden).
Was 1 aardpeer, brand die ongeschild met een bunzenbrander (of steek er een vork door en brand hem zwart in het gasvuur). Snij de aardpeer in fijne sneetjes met een mandoline, een scherp mes of eventueel de broodsnijmachine.
Schil de rest van de aardperen en kook ze gaar in gezouten water (of stoof in een bodempje water). Giet af, pureer en kruid met peper en zout en werk af met gebruinde boter.
Voor de saus stoven we de sjalot- met de champignonsnippers samen met de salie in de boter. Laat mooi kleuren. Blus het met de rode wijn en laat die volledig uitkoken. Voeg dan de bruine fond toe en kook op een zacht vuurtje in tot de saus dikt. Zeef en breng de saus op smaak met peper, zout, boter en limoensap.
Bak de champignonhoedjes in wat boter in een pan, laat ze mooi kleuren.
Snij de vleesrolletjes in plakjes en verdeel over de borden. Werk af met de aardpeerpuree, plakjes aardpeer, de champignonhoedjes en bestrooi met de spinaziesnippers.
Geniet ervan!

Uit: Tijdschrift Culinaire Ambiance - maart 2011