zondag 30 oktober 2011

Noten-vijgentaartje

En om te eindigen een heel simpel taartje van zoete vijgen en knapperige noten. Je kunt zelf het deeg bereiden of eenvoudigweg kruimeldeeg kopen in de supermarkt.

Ingrediënten:
- 175g bloem
- 75g koude boter
- boter om in te vetten
- 50g suiker
- 1 ei
- 150g walnoten, grof gehakt
- 3 kleine verse vijgen, of 10 gedroogde vijgen
- 100g poedersuiker
- 1 dl verse room

Noten-vijgentaartje:
Wie liever het deeg zelf wil bereiden, begint met de boter in blokjes te snijden en die op kamertemperatuur te laten komen. Doe dan de bloem met de gewone suiker in een kom en bewerk met de vingers tot een kruimelig deeg. Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Werk goed door het deeg tot het een homogene massa is. Vorm er een bol van en laat die op een koele plek minstens 3 uur rusten.
Voor wie niet zoveel tijd heeft, een hekel heeft aan kneden of het zich gewoon gemakkelijk wil maken: koop een rol kruimeldeeg in de supermarkt!
Vet individuele taartvormpjes in of één grote taartbodem. Rol het deeg uit en bekleed er de vormpjes/bodem mee. Zelf bedek ik de bodem steeds met het bakpapier waarin het deeg is gerold, dan hoef je zelfs niet in te vetten en komt de taart heel mooi los uit de vorm! Prik de bodem in met een vork en zet koel weg.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Snij de verse vijgen in vieren, de gedroogde in kleine stukjes. Doe een halve liter water samen met de poedersuiker in een pan en laat op zacht vuur inkoken tot suikerstroop. Het moet echt stroperig zijn!
Doe er dan de noten bij en laat verder karameliseren. Doe er daarna de vijgen bij en roer om. Voeg er de room aan toe en opnieuw voorzichtig mengen.
Bedek de bakplaat met aluminium en zet er de vormpjes op. Verdeel er de vulling over en bak 40 min. in de oven.
Na afkoelen heb je heerlijke herfsttaartjes!

Uit: Tijdschrift Proeven - oktober 2004

Zoete en kruidige notenmix

Deze notenmix vergezelt heel goed de opgevulde dadels. De zoete, kruidige smaken versterken elkaar!

Ingrediënten:
- 300g gemengde noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten en/of cashewnoten)
- 200g honing
- 1tl kaneelpoeder
- 1tl gemberpoeder
- snuifje nootmuskaat
- sap van 1/2 limoen (of citroen)
- 200g poedersuiker
- 4 el olie

Zoete en kruidige notenmix:
Vermeng de noten met de honing, kaneel, gember, nootmuskaat en limoensap (doe absoluut niet de suiker er al bij zoals ik heb gepresteerd, want straks krijg je een echte nouga die je met geen stokken meer van het bordje krijgt!). Laat dit mengsel 4 uur trekken!
Kook daarna de noten ongeveer 6 min. in de microgolfoven, schep af en toe om. Wentel daarna pas door de suiker!
Schep ze in een schaal met de olie, laat afkoelen en roer er af en toe in.
Heerlijk!

Uit: Tijdschrift Proeven - september 2007

Dadels met roquefortmousse

Een heel eenvoudig hapje, zoet en pittig tegelijkertijd.

Ingrediënten:
- 50g roquefort
- 2 el kastanjerasp (of ook niet)
- 1 blaadje gelatine
- 2 el sherry
- 50ml sojaroom
- 25 dadels
- bieslook

Dadels met roquefortmousse:
Prak de kaas fijn en vermeng met de kastanjerasp (als je dat gevonden hebt in de winkel natuurlijk!). Week ondertussen de gelatine in koud water.
Verwarm de sherry (makkelijkst in de microgolfoven in een kopje) en los er de uitgeknepen gelatine in op. Roer het daarna door de kaas.
Klop de room luchtig (gaat wel niet echt met sojaroom, maar geen nood) en vermeng met het kaasmengsel.
Nu kan je dit mengsel in een spuitzak doen of gewoon in het kommetje laten opstijven in de koelkast.
Snij de dadels halfdoor en haal de pit eruit. Spuit of leg wat mousse in het zakje dat de dadel nu vormt.
Werk af met bieslook. Best lekker met een glaasje sherry, liefst een oloroso!

Uit: Tijdschrift Proeven - september 2007

Soepje van rode biet en rode ui

Deze maand verdient vanzelfsprekend herfstige aperitiefhapjes. We gingen van start met een eenvoudige soep gemaakt van rode biet en ui, daarna dadels met roquefortmousse vergezeld van een zoete, kruidige notenmix en als laatste eindigden we met een notentaartje.
Hieronder vind je alvast het recept van het soepje:

Ingrediënten:
- 4 rode bietjes
- 1 (rode) ui
- 2 tenen knoflook, uit de knijper
- 3/4l kruidenbouillon (of groentebouillon van blokjes)
- verse rozemarijntakjes
- peper, zout, olijfolie

Soepje van rode biet en rode ui:
Vooraf schil je de bietjes en snij je ze in kleine blokjes. De ui mag ook fijngesnipperd worden.
De ui stoof je samen met de knoflook aan in wat olijfolie, zonder te kleuren. De rode bietenblokjes mogen er daarna aan toegevoegd worden.
Doe er rozemarijn, peper en zout bij en wat van de bouillon en laat 10 minuten stoven op een zacht vuurtje.
Giet dan de rest van de bouillon erbij en laat nog 10 minuten doorkoken.
Best vis je nu eerst de rozemarijnblaadjes uit de soep met een zeef, vooraleer je de soep fijn mixt.
Serveer in kommetjes en werk af met een heel klein scheutje room en een vers rozemarijntakje als versiering.


Uit: Tijdschrift Proeven - oktober 2004