zaterdag 30 oktober 2010

Herfstsalade met bietjes en pompoen

Een halloweenreceptje waarmee je eens iets anders kunt doen met pompoen en niet alweer die eeuwige pompoensoep...

Ingrediënten:
- 2 bollen knoflook
- 4 dunne plakken stevige pompoen, met schil
- tijm uit de kruidentuin
- olijfolie
- 4 kastanjes, geroosterd en gehalveerd
- 2 el balsamicoazijn
- 1 venkel in fijne sliertjes geschaafd
- 2 rode bieten gekookt en in dunne partjes
- 2 el geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- truffelplakjes (facultatief)
- peper en zout

Herfstsalade met bietjes en pompoen:
Vooraf laat je de knoflookbollen ongeveer 40 min. garen in een oven van 200°C, waarna je de zachte moes eruit kan knijpen. Zelf gebruik ik meestal verse knoflook en sla dit voorafje dus over: gewoon de teentjes in fijne stukjes snijden.
Bestrijk de pompoenschijven met olijfolie en bestrooi ze met tijm, peper en zout. Rooster de schijven 4 min. aan elke kant, ofwel onder de grill of in een grillpan. En snij ze dan in punten.
Bak de kastanjes in olie tot ze kleuren, voeg er dan de balsamicoazijn aan toe en laat inkoken tot de azijn dikt en de kastanjes wat glazig worden.
Verdeel de pompoenpunten, de venkelslierten, de knoflookstukjes, rode bietenschaafjes en kastanjes over 4 borden en strooi er de gehakte noten over. Werk af met olijfolie en truffelolie (is goedkoper dan de truffels zelf en geeft toch ook een beetje smaak). En lepel er tenslotte de balsamicostroop over en serveer meteen.
Smakelijk!

Uit: Libelle Proeven - september 2007

zaterdag 23 oktober 2010

Beursjes van rijstpapier met foie gras

Loempia's, maar dan feestelijk met een serieus westerse insteek. Lekker hapje voor de feestdagen?

Ingrediënten:
- 4 vellen rijstpapier
- 50g gedroogde abrikozen
- 1/4 venkelknol
- 1/4 komkommer
- scheutje rozenwater (heb ik vervangen door wat sherry, hmm)
- olie
- korenbloempjes, ook te vervangen door tijm
- 150g foie gras
- peper en zout

Beursjes van rijstpapier met foie gras:
Snij de abrikozen, venkel en komkommer in zeer kleine blokjes. Fruit ze in een beetje olijfolie en blus met rozenwater en kruid het geheel.
Maak de rijstpapiervelletjes één voor één nat door ze even door een diep bord met water te halen en leg ze op een propere keukenhanddoek naast elkaar. Bestrooi ze dan met de tijm en vouw ze eenmaal dicht. Doe dan een lepeltje van de groenten erop en een stukje foie gras en plooi dan dicht zoals een loempia.
Wacht niet te lang met serveren want het rijstpapier zal weer uitdrogen en dan is het niet aangenaam eten, denk ik.
Met een heerlijke Coteaux du Layon, een wat zoetige wijn met aroma's van ananas en honing, is dit een feestelijk hapje!

Uit: Libelle Proeven - november 2007

dinsdag 5 oktober 2010

Konijn met pruimen

Ja, ik weet het, het is al héél lang geleden dat ik hier nog eens een receptje gepost heb. Mijn excuses hiervoor, andere prioriteiten gingen dus voor...
Maar geen nood, we zijn hier weer met een recept ter ere van Cas Goossens himself - voor wie niet weet wie deze persoon is, 't is uiteindelijk al een hele poos geleden dat hij administrateur-generaal van de toenmalige BRT(N) was en wie kent nog het Peulengaleis op Studio Brussel met als ultieme schlager het lied 'Konijn met pruimen'?
Het recept zelf is eigenlijk simpel en gewoonweg lekker, al heb ik er (alweer) een aparte draai aan gegeven doordat ik de ingrediënten niet op voorhand ga kopen. Ik gebruik dus hetgeen ik in huis heb en dus worden er een paar vervangingen gedaan.

Ingrediënten:
- 4 achterbouten van een inlands konijn (of een heel konijn met alles erop en eraan)
- 4 dl rundsbouillon, ideaal is bouillon van konijn
- 4 dl artisanale geuze (die ik heb vervangen door een Duvel!)
- 20 gedroogde pruimen (met abrikozen ter vervanging)
- 100g boter
- 15g mosterd
- 1 flinke ui, fijngesnipperd
- 1 theelepel gebroken witte peper (zwarte zal ook wel lukken, zeker?)
- grof zout
- 1 kruidentuiltje

Konijn met pruimen:
Bak de bouten in een ruime stoofpan rondom bruin in de boter en kruid met wat peper en zout. Haal daarna de bouten uit de pan en smoor de fijngesnipperde ui, samen met het kruidentuiltje voor een vijftal minuutjes.
Leg de bouten er weer op en overgiet het geheel met de bouillon en het bier en voeg er de mosterd aan toe. Breng even aan de kook. Laat dit met het deksel erop zo'n 2,5 à 3 uur verder garen op een heel klein vuurtje.
Een halfuurtje voor het serveren, haal je de bouten terug uit de pan, alsook het kruidentuiltje. De saus mag gemixt worden en door een zeef gehaald. Voor mij hoeft dit laatste niet, de saus is prima zoals ze is op dat moment.
Voeg er nu de pruimen (abrikozen) aan toe en laat nog een 20-tal minuutjes verder stoven, samen met de bouten uiteraard.
Kruid nog met peper en zout naar smaak en laat het u smaken!

Uit: Kermissen, koersen & flandriens - Typisch Belgische gerechten uit het volksleven - van Frank Croes, Robrecht Wolters & Tom Vander Sande