dinsdag 5 oktober 2010

Konijn met pruimen

Ja, ik weet het, het is al héél lang geleden dat ik hier nog eens een receptje gepost heb. Mijn excuses hiervoor, andere prioriteiten gingen dus voor...
Maar geen nood, we zijn hier weer met een recept ter ere van Cas Goossens himself - voor wie niet weet wie deze persoon is, 't is uiteindelijk al een hele poos geleden dat hij administrateur-generaal van de toenmalige BRT(N) was en wie kent nog het Peulengaleis op Studio Brussel met als ultieme schlager het lied 'Konijn met pruimen'?
Het recept zelf is eigenlijk simpel en gewoonweg lekker, al heb ik er (alweer) een aparte draai aan gegeven doordat ik de ingrediënten niet op voorhand ga kopen. Ik gebruik dus hetgeen ik in huis heb en dus worden er een paar vervangingen gedaan.

Ingrediënten:
- 4 achterbouten van een inlands konijn (of een heel konijn met alles erop en eraan)
- 4 dl rundsbouillon, ideaal is bouillon van konijn
- 4 dl artisanale geuze (die ik heb vervangen door een Duvel!)
- 20 gedroogde pruimen (met abrikozen ter vervanging)
- 100g boter
- 15g mosterd
- 1 flinke ui, fijngesnipperd
- 1 theelepel gebroken witte peper (zwarte zal ook wel lukken, zeker?)
- grof zout
- 1 kruidentuiltje

Konijn met pruimen:
Bak de bouten in een ruime stoofpan rondom bruin in de boter en kruid met wat peper en zout. Haal daarna de bouten uit de pan en smoor de fijngesnipperde ui, samen met het kruidentuiltje voor een vijftal minuutjes.
Leg de bouten er weer op en overgiet het geheel met de bouillon en het bier en voeg er de mosterd aan toe. Breng even aan de kook. Laat dit met het deksel erop zo'n 2,5 à 3 uur verder garen op een heel klein vuurtje.
Een halfuurtje voor het serveren, haal je de bouten terug uit de pan, alsook het kruidentuiltje. De saus mag gemixt worden en door een zeef gehaald. Voor mij hoeft dit laatste niet, de saus is prima zoals ze is op dat moment.
Voeg er nu de pruimen (abrikozen) aan toe en laat nog een 20-tal minuutjes verder stoven, samen met de bouten uiteraard.
Kruid nog met peper en zout naar smaak en laat het u smaken!

Uit: Kermissen, koersen & flandriens - Typisch Belgische gerechten uit het volksleven - van Frank Croes, Robrecht Wolters & Tom Vander Sande

Geen opmerkingen:

Een reactie posten