zaterdag 30 oktober 2010

Herfstsalade met bietjes en pompoen

Een halloweenreceptje waarmee je eens iets anders kunt doen met pompoen en niet alweer die eeuwige pompoensoep...

Ingrediënten:
- 2 bollen knoflook
- 4 dunne plakken stevige pompoen, met schil
- tijm uit de kruidentuin
- olijfolie
- 4 kastanjes, geroosterd en gehalveerd
- 2 el balsamicoazijn
- 1 venkel in fijne sliertjes geschaafd
- 2 rode bieten gekookt en in dunne partjes
- 2 el geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- truffelplakjes (facultatief)
- peper en zout

Herfstsalade met bietjes en pompoen:
Vooraf laat je de knoflookbollen ongeveer 40 min. garen in een oven van 200°C, waarna je de zachte moes eruit kan knijpen. Zelf gebruik ik meestal verse knoflook en sla dit voorafje dus over: gewoon de teentjes in fijne stukjes snijden.
Bestrijk de pompoenschijven met olijfolie en bestrooi ze met tijm, peper en zout. Rooster de schijven 4 min. aan elke kant, ofwel onder de grill of in een grillpan. En snij ze dan in punten.
Bak de kastanjes in olie tot ze kleuren, voeg er dan de balsamicoazijn aan toe en laat inkoken tot de azijn dikt en de kastanjes wat glazig worden.
Verdeel de pompoenpunten, de venkelslierten, de knoflookstukjes, rode bietenschaafjes en kastanjes over 4 borden en strooi er de gehakte noten over. Werk af met olijfolie en truffelolie (is goedkoper dan de truffels zelf en geeft toch ook een beetje smaak). En lepel er tenslotte de balsamicostroop over en serveer meteen.
Smakelijk!

Uit: Libelle Proeven - september 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten