zondag 24 april 2011

Geitenkaasmousse met laagjes aspic van rode biet

Het tweede hapje van deze praatavond vond ik zelf niet geslaagd, niet dat het niet smaakte, neen, integendeel, het was heerlijk! Maar het zag er niet uit! Helemaal niet zoals op de foto. Ondertussen weet ik dat het wat langer op voorhand moet worden klaargemaakt zodat het lang genoeg kan opstijven in de koelkast.

Ingrediënten:
Voor de rodebietenaspic:
- 200ml sap van rode bieten (of gemixte voorgekookte rode biet)
- 4 blaadjes gelatine van 3g
- 2 el citroensap
- 1/2 el heldere honing
Voor de kaasmousse:
- 300g verse geitenkaas
- 50g gemalen geitenkaas
- 25g boter op kamertemperatuur
- 2 aardappelen, geschild, gekookt en gepureerd
- 100g pijnboompitten, geroosterd
- 50ml lightroom
- 4 blaadjes gelatine van 3g
- 50ml slagroom
- muskaatnoot, zout en peper

Geitenkaasmousse met laagjes aspic van rode biet:
Warm het rodebietensap op en los er de geweekte gelatineblaadjes in op. Voeg er honing en het citroensap aan toe en laat even afkoelen.
Meng de geitenkazen met de boter en roer door de aardappelpuree. Hak 25g van de pijnboompitten fijn en voeg eveneens toe aan de aardappel-geitenkaasmengeling.
Warm de lightroom op en los er de geweekte gelatineblaadjes in op. Roer dit door het kaasmengsel.
Klop de slagroom stijf en roer door het kaasmengsel. Breng het geheel op smaak met muskaatnoot, peper en zout.
Vet een cakevorm in, leg er huishoudfolie in. Vul de vorm voor een derde met het kaasmengsel. Laat even opstijven in de frigo.
Giet er een laagje rodebietaspic op. Laat opnieuw wat opstijven. Een dun laagje geitenkaas en daarna aspic. Breng tenslotte de rest van de mousse erop en bedek de bovenkant met hele pijnboompitten. Laat het geheel minstens 2 uur opstijven in de koelkast (langer is dus een optie!)
Ontvorm en serveer met brood en stukjes rode biet.

Uit: Tijdschrift Proeven - april 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten