zondag 24 april 2011

Aspergerolletjes

De praatavond van deze maand valt middenin het aspergeseizoen. Een receptje met asperges kan dan ook niet ontbreken. Een aperitiefhapje als variant op de klassieke Vlaamse bereiding van asperges: met ham en ei en fris opgediend.

Ingrediënten:
- 12 asperges
- 4 plakjes jamòn ibérico (of een lekkere Gandaham uiteraard)
- 4 kwarteleitjes
- enkele plukjes kervel of peterselie
- versgeraspte comté-kaas
- geroosterd broodkruim
Voor de hollandaisesaus:
- 2 eierdooiers
- 1/2 el koud water
- enkele druppels citroensap
- 1dl geklaarde boter
- peper en zout

Aspergerolletjes:
Kook of stoom de asperges gaar en laat ze even uitlekken. Snij ze op gelijke lengte. Rol ze per drie in een plakje ham.
Leg op elk bord een aspergerolletje.
Voor de hollandaisesaus klop je de eierdooiers samen met wat water en citroensap los in een pannetje. Klop dit op een zacht vuurtje tot schuim, maar zorg ervoor dat de saus niet te warm wordt want anders gaat die schiften.
Haal de pan van het vuur en klop er geleidelijk de geklaarde boter door. Breng op smaak met peper en zout en proef of er nog wat citroensap nodig is.
Lepel op elk bord wat hollandaisesaus, werk af met geraspte kaas en geroosterd broodkruim.
Pocheer de kwarteleitjes in kokend water met een scheutje azijn. Leg op elk bord eentje en werk af met kervel of peterselie.

Uit: Tijdschrift Proeven - april 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen