maandag 4 juli 2011

Tarte tatin van tomaten met schelvisrillettes

Het laatste hapje van de praatavond was iets steviger en past bv. ook op een buffet!

Ingrediënten:
Voor de taartjes:
- 8 Roma-tomaten
- 4 el olijfolie
- 4 tl poedersuiker
- 1 pak bladerdeeg
- 1 tl fleur de thym of fleur de sel met tijm toegevoegd
- 2 tl gomasiozout of grof zeezout met sesamzaadjes
Voor de rillettes:
- 250g aardappelen
- 1 limoen
- 135g gerookte schelvis (of forel als je het niet meteen vindt)
- 120g gezouten boter
- zout en versgemalen peper

Tarte tatin van tomaten met schelvisrillettes:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Steek cirkels uit het bladerdeeg die net iets groter zijn dan de taartvormpjes (of neem één grote taartvorm).
Vet deze vormpjes in en bestrooi ze met de poedersuiker. Leg plakjes tomaat erin, overlappend. Hierop leg je de rondjes bladerdeeg waarbij je de randen goed aandrukt.
Deze gaan nu een kwartiertje in de oven.
Ondertussen schil je en kook je de aardappelen; boen je de limoen schoon, schil hem en snij de schil in fijne staafjes; pers je de limoen uit en hak je vis fijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de boter, limoenschilletjes, -sap en schelvis toe en meng goed. Kruid met peper en zout en laat afkoelen.
Laat de taartjes afkoelen en ontvorm ze. Hiervoor heb je wel een mesje nodig om even los te wrikken.
Leg de taartjes op een bordje, kruid ze met de twee soorten zout en leg er een quenelle van de aardappel-vis-mengeling op.
Je kan dit serveren met een vinaigrette van olijfolie en balsamico-azijn.
Smakelijk!

Uit: Tijdschrift Proeven - zomer 2003

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen