maandag 4 juli 2011

Bloody Mary tomaatjes

Het tweede hapje van de avond had ik ooit al eens klaargemaakt, maar was toen te sterk doordrongen van de vodka. Daarom heb ik deze keer de marinade minder lang laten trekken. Ze waren nu heel aangenaam eten, vooral als je een voortreffelijk smakend kerstomaatje gebruikt, net sappig, fris en stevig genoeg met volle smaak.

Ingrediënten:
- 300g kerstomaten, gepeld (maar mét kroontjes)
- 250 ml vodka
- geraspte schil en sap van 1 grote citroen
- 1 el suiker
- 1,5 el olijfolie
- 3 takjes oregano
- enkele druppels worcestershiresaus
- enkele druppels tabasco
- 1 el versgemalen zwarte peper
- 4 verse maatjes of zure haringen
- zeezout

Bloody Mary tomaatjes:
Meng de vodka, citroensap en -schil, suiker, olijfolie, oregano, worcestershiresaus, tabasco en peper en zout.
Kruis de tomaatjes in en dompel ze welgeteld 1 minuutje onder in water dat net gekookt heeft. Daarna zijn ze makkelijk te pellen. Marineer de kerstomaatjes minstens een halfuur in de vodkamengeling (en geen volledige dag zoals ik ooit eens heb gepresteerd...).
Spiets de tomaatjes samen met een stukje haringfilet op een tandenstokertje en serveer het goed koud.

Tip: de tomaatjes ogen mooi met het kroontje er nog aan, maar het is heel onhandig eten. Daarom zou ik voorstellen om de kroontjes er toch af te nemen, maar te vervangen door iets groens bv. een zacht takje verse oregano.

Uit: Tijdschrift Proeven - juli 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen