vrijdag 19 november 2010

Parfait met gedroogde tomaat met forellengehakt

Het laatste hapje van de praatavond vond ik het lekkerste! Ik heb het ooit al eens klaargemaakt als aperitiefhapje voor een Kerstavond waar ik effectief alle moeite heb gedaan om de parfait te bereiden zoals in het recept staat aangegeven, maar gisteren heb ik het mij ietsje makkelijker gemaakt door de ingrediënten van de parfait tot aan het gelatineblaadje, te vervangen door rode pesto uit een potje. Een beetje cheaten mag wel, hé?
Lees ook vorige twee receptjes...

Ingrediënten:
- 100g gedroogde tomaten
- 1dl kalfsbouillon
- 1/2dl olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 gelatineblaadje, geweekt
- 1 dl room
- snuifje cayennepeper
- peper en zout
- 4 gekookte en gepelde scampi
- 4 takjes rozemarijn
Voor het forellengehakt:
- 1 gerookte forel
- 1dl droge witte wijn
- 1 ui, fijngehakt
- 2el fijngehakte verse kruiden (peterselie, kervel, koriander,...)
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout

Parfait met gedroogde tomaat met forellengehakt:
Voor de parfait laat je de gedroogde tomaten, uisnippers en de knoflook fruiten in wat olijfolie. Doe er de bouillon bij en een beetje cayennepeper. Maal dit fijn in de keukenmachine en wrijf de puree door een zeef. (Dit alles kan vervangen worden door: haal een paar lepels uit een potje rode pesto ;-) Het uitgeknepen blaadje gelatine mag erin opgelost worden.
Ondertussen klop je de room half op en spatelt deze door de stollende tomatenbereiding. Verdeel het onmiddellijk over de borrelglaasjes die je verder laat stijven in de koelkast.
Snij van de gerookte forel het vlees fijn. Stoof de uisnippers even aan en blus met de witte wijn. Laat een beetje opkoken tot de vloeistof bijna verdwenen is. Voeg dit bij het forellengehakt en kruid met citroensap, peper en zout en de kruiden. Laat ook goed afkoelen in de frigo.
Wanneer de tomatenparfait gestold is, kan je het gehakt over de glaasjes verdelen. Prik dan nog een rozemarijntakje door de scampi en hang aan het glaasje.
Smakelijk!

Uit: Libelle Proeven - december 2000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten