zondag 30 oktober 2011

Noten-vijgentaartje

En om te eindigen een heel simpel taartje van zoete vijgen en knapperige noten. Je kunt zelf het deeg bereiden of eenvoudigweg kruimeldeeg kopen in de supermarkt.

Ingrediënten:
- 175g bloem
- 75g koude boter
- boter om in te vetten
- 50g suiker
- 1 ei
- 150g walnoten, grof gehakt
- 3 kleine verse vijgen, of 10 gedroogde vijgen
- 100g poedersuiker
- 1 dl verse room

Noten-vijgentaartje:
Wie liever het deeg zelf wil bereiden, begint met de boter in blokjes te snijden en die op kamertemperatuur te laten komen. Doe dan de bloem met de gewone suiker in een kom en bewerk met de vingers tot een kruimelig deeg. Maak een kuiltje in het midden en breek er het ei in. Werk goed door het deeg tot het een homogene massa is. Vorm er een bol van en laat die op een koele plek minstens 3 uur rusten.
Voor wie niet zoveel tijd heeft, een hekel heeft aan kneden of het zich gewoon gemakkelijk wil maken: koop een rol kruimeldeeg in de supermarkt!
Vet individuele taartvormpjes in of één grote taartbodem. Rol het deeg uit en bekleed er de vormpjes/bodem mee. Zelf bedek ik de bodem steeds met het bakpapier waarin het deeg is gerold, dan hoef je zelfs niet in te vetten en komt de taart heel mooi los uit de vorm! Prik de bodem in met een vork en zet koel weg.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Snij de verse vijgen in vieren, de gedroogde in kleine stukjes. Doe een halve liter water samen met de poedersuiker in een pan en laat op zacht vuur inkoken tot suikerstroop. Het moet echt stroperig zijn!
Doe er dan de noten bij en laat verder karameliseren. Doe er daarna de vijgen bij en roer om. Voeg er de room aan toe en opnieuw voorzichtig mengen.
Bedek de bakplaat met aluminium en zet er de vormpjes op. Verdeel er de vulling over en bak 40 min. in de oven.
Na afkoelen heb je heerlijke herfsttaartjes!

Uit: Tijdschrift Proeven - oktober 2004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten