woensdag 21 juli 2010

Venkelsalade met rauwe ham

Veel mensen weten niet meteen wat gedaan met venkel. Moet je dat nu rauw eten of gekookt? Wat moet je er mee doen?
Wel, hier is een lekkere venkelsalade, eenvoudig klaar te maken en superlekker!

Ingrediënten:
- 2 venkelknollen
- zout, peper
- 2 plakken rauwe ham
- 1 el olie
- 1 knoflookteentje
voor de dressing:
- 2 el mayonaise
- 2 el crème fraîche (wat ik meestal vervang door sojaroom)
- 1 el sinaasappelsap (citroensap doet het ook goed)
- 2 el gesnipperde bieslook

Venkelsalade met rauwe ham :
Maak de venkelknollen schoon en laat wat van het groen achter voor de garnering achteraf. Snijd de venkel eerst in plakjes en dan in reepjes. Kook de venkelreepjes ca. 10 min. in ruim kokend water met zout (ik neem iets minder omdat ik ze liever nog wat knapperig heb). Giet de venkel af en laat er koud water over stromen zodat ze kunnen afkoelen. Zet, na uitlekken, koel weg in de frigo.
Snij de ham in reepjes. Verhit de olie in een koekepan en bak de reepjes samen met de uitgeperste knoflook ca. 1 minuutje. Neem de pan van het vuur.
Maak de dressing: roer mayonaise, room, sinaasappelsap en bieslook door elkaar en kruid met peper en zout.
Schep de reepjes venkel, de ham en de dressing goed door elkaar en garneer met het achtergebleven groen.
Smullen maar!

Uit: Genieten van groenten - Het Nederlands Zuivelbureau

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen