maandag 28 juni 2010

Worteltaartjes

Dit is een bijgerechtje uit een oud tijdschrift dat helaas niet meer te verkrijgen is; opgedoekt wegens... ik weet het eigenlijk niet. Het was een kooktijdschrift dat sedert de jaren '80 werd uitgegeven en gesponsord door Solo en is later overgenomen door een reistijdschrift waarna het koken stilletjesaan naar de achtergrond verdween en uiteindelijk is doodgebloed. Jammer, heel jammer, want het was een voortreffelijk receptentijdschrift. Gelukkig is er nu Ambiance waar, naast heel wat foodie-news, ook vele recepten te lezen zijn.

Ingrediënten:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 400g wortels
- zout
- 1 bosje basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- 60g ontpitte zwarte olijven
- Solo Culinesse (wat anders, als het uit een Solotijdschrift komt...)

Worteltaartjes:
Zelf maak ik het recept in één grote groentetaart, dus 1 plak bladerdeeg voor 1 taart. Ik leg het bladerdeeg mét het papier uit de verpakking in een taartvorm, plooi de zijkantjes van het deeg naar binnen en knip de randjes van het papier gelijk met de taartvorm. Daarna leg ik op het deeg een aluminiumfolie waarop ik een hele pot gedroogde erwten kieper. Dit geheel gaat zo'n 15 min. in de oven op 210°C. Dit is wat ze noemen: blind bakken.
Ondertussen heb ik de olijven ontpit, wat een hels werkje is en dus makkelijker is als je, zoals het recept ook aangeeft, ontpitte zwarte olijven gebruikt.
De wortels schrapen en in rondjes snijden. De wortels even, een minuutje of drie, blancheren in kokend water en afgieten in een vergiet.
Neem de taart uit de oven en bestrijk het deeg met de ontpitte olijven die zeer fijngesneden zijn. Hierbovenop komt de helft van de wortelplakjes. Normaal gezien leg je hierop de basilicumblaadjes, maar aangezien ik die niet in huis had en wél nog wat pesto in een potje in de frigo had, je raadt het al, dit heb ik erop gesmeerd. Daarna komen de resterende plakjes wortel erbovenop. Nog wat peper en zout erop en wat Solo Culinesse aan toevoegen (nu Solo Vloeibaar dacht ik).
Deze taart mag nog zo'n 20 min. in de oven op 180°C (of tot de randjes lichtjes bruin worden).
Zéér lekker bijgerecht wat door de olijven iets minder doordeweeks wordt.

Uit: Creatieve Keuken - september 2002

zaterdag 26 juni 2010

Gegrilde sint-jacobsvruchten met spaghetti van asperges en lamsoren

Deze week kregen we voor de laatste keer asperges in het bio-abonnement. Het waren er maar drie, maar wel serieuze dikke. Daarom koos ik dit recept met sliertjes asperges.

Ingrediënten
- 12 witte asperges (of dus 3 dikke voor 2 pers.)
- 12 blaadjes lamsoor (heb ik vervangen door wat groen zoals waterkers)
- olijfolie
- 6 mooie dikke sint-jacobsvruchten
- peper en zout
- nootmuskaat
Blanke botersaus:
- 1 el witte wijnazijn
- 4 dl witte wijn
- 2 sjalotten, fijn gesneden
- 250g boter
- 250g zure room

Gegrilde sint-jacobsvruchten met spaghetti van asperges en lamsoren:
Schil de asperges en rasp ze in fijne sliertjes om zo spaghetti te verkrijgen. Stoom de aspergeslierten een 5 minuutjes in de stoompan en laat ze uitlekken.
Was de lamsoor en laat ze even opwellen in een pan met olijifolie. Of was de waterkers.
Snijd de sint-jacobsvruchten doormidden en bak ze in een grillpan aan beide kanten kort aan.
Stoof de spaghetti van asperges nog even in een pan met wat boter, peper en zout en nootmuskaat.
Maak de blanke botersaus door de sjalotten, witte wijn en -azijn te laten inkoken tot 1/4de. Doe er dan de boter en de zure room bij, roer goed tot aan het kookpunt. Mix het mengsel.
Om te dresseren gebruik je dresseerringen die je vult met de aspergespaghetti, en leg er bovenop een sint-jacobsvrucht en daarbovenop de lamsoor of waterkersplukjes. Werk af met een streepje blanke botersaus.

Uit: Ambiance mei 2009

vrijdag 25 juni 2010

Salade van gegrilde courgette met kappertjes en feta

Als bijgerecht bij de zeebaars gemarineerd in yoghurt. Simpel en heerlijk slaatje.

Ingrediënten:
- 2 middelgrote courgettes in plakken van 1 cm
- 2 el olijfolie
- enkele takjes verse tijm uit de kruidentuin
- 150g feta verkruimeld
- 2 el kappertjes
- 1 el geraspte citroenschil (enkel indien biologisch)
- zwarte peper en zeezout
Dressing:
- 1/2 el witte wijnazijn
- 1 teen knoflook, heel fijn gehakt
- 2 el olijfolie
- scheutje citroensap

Salade van gegrilde courgette met kappertjes en feta :
Bestrijk de grillpan met olijfolie en bak er de plakken courgettes in tot ze zacht zijn. Schik ze daarna dakpansgewijs in een schotel en bestrooi met de tijm, peper en zout.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en overgiet er de plakjes courgette mee. Laat het geheel goed afkoelen in de koelkast.
Net voor het opdienen bestrooi je de salade met de verkruimelde feta, de citroenschil en de kappertjes.
Zeer lekker en frisse zomersalade.

Uit: Libelle Proeven juni 2010

In yoghurt gemarineerde zeebaars

Lekker receptje voor vis op de barbecue of de grillpan.

Ingrediënten:
- 2 zeebaarzen
- 4 tenen knoflook
- 2 el geraspte gember
- 6 el volle yoghurt
- 2 el olijfolie
- 2 kl kurkuma (of kerriepoeder is ook goed)
- 2 kl mild chilipoeder (of cayennepeper)
- 3 kl komijn

In yoghurt gemarineerde zeebaars:
Meng de knoflook met de gember en wrijf de buitenkant van de vissen hiermee in. Smeer daarna de binnen- en buitenkant in met het mengsel van de yoghurt, olijfolie, kurkuma, mild chilipoeder en komijn. Laat de vissen een uurtje marineren in de koelkast en bak ze daarna gaar op de barbecue of grillpan.
Heerlijk met een slaatje erbij.

Uit: Libelle Proeven juni 2010

vrijdag 11 juni 2010

Tagliatelle van asperges met koningskrab en cappucino van asperges

Dit is dus het gerecht dat kinderen waarschijnlijk niet lekker zullen vinden, maar liefhebbers van asperges des te meer.

Ingrediënten:
- 20 witte asperges
- 4 krabbepoten (king crab) (ik nam een blikje...)
- 1/2 dl rijstwijn (of andere witte wijn, met een vleugje rijstazijn)
- 1 sjalot
- boter
- 1 tl chilisaus
- 5 dl groentebouillon
- 2 dl room
- enkele schijfjes truffel (aangezien ik dit niet standaard in huis heb, neem ik truffelolie)
- enkele schilfers parmesan
- peper en zout, nootmuskaat

Tagliatelle van asperges met koningskrab en capuccino van asperges:
Haal eerst het vlees uit de krabbenpoten en snijd het fijn (of haal het uit het blikje en trek het met een vork uit elkaar).
Stoof een sjalotje, fijngesneden uiteraard, in wat boter, blus met de rijstwijn, laat verdampen en kruid met de chilisaus.
Meng er het krabvlees onder en breng het op smaak met peper en zout.
Houd 3 asperges opzij en laat de rest, in grove stukken gesneden, garen in 3 dl groentebouillon. Laat dit inkoken tot de helft en haal er dan de mixer door (of in de blender als je dit apparaat in huis hebt). Passeer het geheel door een zeef en voeg er dan 1 dl room aan toe. Laat nog even opwarmen en houd warm. Net voor het dresseren nog even de staafmixer erin om op te schuimen.
Schil de 3 resterende asperges en snij ze met een mandoline of schaafmesje in fijne reepjes. Doe de reepjes in een pannetje, kruid met peper en zout en voeg de resterende 2 dl groentebouillon toe. Laat even opkoken en dan uitdampen om er vervolgens 1 dl room aan toe te voegen. Haal de aspergereepjes uit de saus en laat ze uitlekken in een vergiet. De saus bind je met een klontje hoeveboter en kruid je met peper en zout en nootmuskaat.
Voor het dresseren neem je 4 dresseerringen waarin je onderaan eerst het krabbemengsel legt. Erbovenop komen de aspergereepjes, wat schijfjes truffel (of druppels truffelolie voor de minder begoeden onder ons ;-) en de schilfers parmesan. Werk het geheel af met wat saus en geef er de opgeschuimde aspergecapuccino in een apart glaasje erbij.
Een apart gerechtje, maar wel fijn.

Uit: Ambiance - mei 2010

Miniquiches

Als ik een hoofdgerecht maak dat niet meteen uitnodigend is voor de kinderen, maak ik dikwijls iets anders als voor- of bijgerecht dat wél lekker moet zijn voor de kinderen. Hier heb ik miniquiches gemaakt van spek, ei, kaas en broodkorstjes.

Ingrediënten:
- 100g gerookt spek in reepjes
- 100g camembert in dobbelsteentjes (maar ik heb gewone geraspte gruyère genomen, kwestie van aan de kinderen te denken)
- 100g brood in dobbelsteentjes
- 2 sjalotten gesnipperd
- 4 eieren
- 2,5 dl halfvolle melk
- tijm
- peper

Miniquiches:
Bak het spek in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Meng in de pan, maar van het vuur, met de broodkorstjes, kaas en sjalotsnippertjes.
Klop de eieren op met de melk en wat tijm en peper (geen zout, want het spek is al zout genoeg).
Giet de inhoud over de pan met spekjes en meng goed.
Neem muffinvormen of andere vormpjes en verdeel het mengsel in de vormpjes. Zet deze taartjes een kwartiertje in een hete oven van 200°C en ontvorm als ze wat afgekoeld zijn. Simpel, maar goed!

Uit: Libelle Proeven - juni 2008

woensdag 2 juni 2010

Oosterse loempia's van overschotjes

Een overschotje kwijtraken leidt meestal tot een stamppot of soep, maar het kan ook anders. Hier heb ik de restjes van gisteren (wok met konijn) verwerkt in loempia'tjes (hoe schrijf je dit ook alweer in de nieuwe spelling?).

Ingrediënten:
- restjes van het wokgerecht
- busseltje koriander
- sambal oelek
- 3 teentjes look

Oosterse loempia's:
Je snijdt de koriander en look fijn. Voeg dit toe aan de restjes. Zorg ervoor dat de blokjes vlees nog kleiner gesneden worden. Eventueel wat extra sojascheuten aan toevoegen. De overschot rijstnoedels snij je in blokjes en meng je onder het vlees-groentemengsel.
Ik heb steeds rijstdeegblaadjes liggen. Je dompelt één zo'n blaadje even onder in water en legt het op een schone theedoek. Leg hierop twee eetlepels van het vlees-groentemengsel, sla het blaadje eenmaal dicht, sla de twee buitenkanten dicht en rol het verder op. Zo vorm je een aantal loempiaatjes (oude spelling...).
Bak deze in frituurvet op 180°C en serveer met een salade, wat basmatirijst en vooral een pikante chili- of zoetzure saus.

Uit: Eigen inspiratie

dinsdag 1 juni 2010

Wok met konijn, rijstnoedels, dille en kerrie

Een eerder apart wokgerecht: je verwacht kip, maar proeft iets anders...

Ingrediënten:
- 8 konijnefilets
- 200g rijstnoedels
- 1 busseltje dille
- 1 el kerrie
- 3 el sojasaus
- 2 el ketjap
- 1 el geconcentreerd tomatenpuree
- 1 rode paprika
- 120g sojascheuten
- 4 jonge wortelen, geschraapt
- peper en zout

Wok met konijn, rijstnoedels, dille en kerrie:
Snij de konijnefilets in blokjes van ongeveer 2 cm groot.
Maak een marinade met de sojasaus, ketjap, tomatenpuree en de kerrie. Meng de marinade met de stukjes konijn en laat alles een halfuurtje marineren in de koelkast.
Snij de rode paprika in stukjes en de wortel in schijfjes.
Verhit wat olie in een wokpan of wadjang. Neem met een schuimspaan het vlees uit de marinade en roerbak de stukjes. Voeg er de wortels en paprika bij en bak nog een tweetal minuutjes verder. Voeg daarna de sojascheuten toe, bak nog een minuutje. Breng op smaak met zout en peper en meng er de fijngesneden dille onder.
Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de noedels over de borden en schep er de konijnefilets en groenten bovenop. Smakelijk!

Uit: Ambiance - juni 2010

Tartaar van zalm, tandooricouscous en yoghurt

Terwijl mijn man nog onderweg van zijn werk naar huis was, bereidde ik dit heerlijk voorgerechtje voor. De mise en place kon ik helemaal uitvoeren vooraf waarna ik het dresseren kon beginnen zodra husband 'Schat, ik ben thuis' riep (maar wie ons kent, weet dat dit geen uitspraak voor Stefaan is...)

Ingrediënten:
- 400g zalmfilet
- 1 sjalot
- 3 takjes dragon
- 80g couscous
- 0,5dl yoghurt
- 1 koffielepel tandooripasta (Sharwoods) (of -kruiden)
- 2 eetlepels arachideolie
- sap van 1/2 citroen
- peper en zeezout
- zalmeitjes (wat ik staan had in de frigo, maar moest weggooien wegens lichtjes beschimmeld...)

Tartaar van zalm, tandooricouscous en yoghurt:
De couscous maak je klaar volgens de aanwijzingen van de verpakking. Je mengt de couscous met de tandoorikruiden of -pasta en 1 eetlepel arachideolie. Goed mengen en laten afkoelen tot kamertemperatuur.
De zalmfilet, ontdaan van de graatjes, snij je in hele fijne blokjes. De sjalot snipper je fijn, de dragonblaadjes hak je fijn en je mengt dit alles onder de zalmfilet, samen met de rest van de olie, peper en zout.
Breng de yoghurt op smaak met het citroensap en peper en zout.
Voor het dresseren gebruik je serveerringen. Je vult die voor de helft met de tartaar en de bovenste helft vul je met de couscous. Zet de ringen op de borden en haal ze eraf. Werk af met de zalmeitjes (als die nog niet bedorven zijn tenminste) en een plukje dragon en verdeel de yoghurtsaus mooi rondom.

Uit: Ambiance - juni 2010