vrijdag 21 mei 2010

Venkeltaart met geitenkaas en tijm

Dit is een taart gemaakt op de manier van de zusjes Tatin. Het deeg wordt hier niet in de taartbodem gelegd, maar op de vulling als deksel en achteraf omgekeerd. Het venkelzaad en de tijm geven een heel lekker geurende keuken!

Ingredi├źnten:
- 2 venkelknollen in plakjes gesneden
- 30g boter
- 4 el olijfolie
- 1 el venkelzaad
- 3 takjes tijm uit de kruidentuin, alleen de blaadjes
- peper en zout
- 1 el pernod of een andere anijslikeur
- kant-en-klaar bladerdeeg
- 50g geitenkaas, verkruimeld

Venkeltaart met geitenkaas en tijm:
Smelt de boter samen met de olijfolie in een pan. Doe er, als de boter schuimt, een eetlepel venkelzaadjes in en laat het een minuutje knisperen. Leg er dan de plakjes venkel in, bestrooi met de tijm en laat beide kanten goudbruin bakken. Vergeet niet de pan te blussen met de pernod.
Haal de stukken venkel uit de pan en leg ze in de taartvorm. Vooraf inboteren hoeft niet, de venkel is vochtig genoeg om er makkelijk uit te halen achteraf. Leg de plakjes venkel mooi naast elkaar, zo plat mogelijk. Hierop leg je het bladerdeeg en de overhangende deegranden plooi je mooi naar binnen. Bestrijk het deeg met een beetje gesmolten boter (hiervoor is een bus vloeibare boter toch makkelijk...) en maak in het midden een opening zodat de stoom eruit kan ontsnappen. Zet de taart dan 20 min. in een oven op stand 220°C tot ze mooi bruin is.
Wanneer de taart klaar is, leg je er een taartbord bovenop en draait het geheel om. Bestrooien met de verkruimelde geitenkaas en opdienen!

Uit: Libelle Proeven - augustus 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten