zondag 16 mei 2010

Andijvietaart

Vandaag hebben we dus andijvietaart, biefstuk, basmatirijst en een slaatje van eikenblad met zongedroogde tomaatjes gegeten.
Het recept voor de andijvietaart is eigenlijk heel eenvoudig. Eens je doorhebt hoe je een goede groentenquiche kunt maken, dan kan je het recept variëren met nagenoeg elke soort groente die er te vinden is.

Ingrediënten:
- taartbodem (bladerdeeg of kruimeldeeg)
- groentesoort
- 3 eieren
- brickje room (soja of gewone)
- soms ook kaas (gemalen gruyère, parmesan of nog lekkerder is pecorino)
- kruiden à volonté

Andijvietaart:
Je maakt het jezelf gemakkelijk en neemt een rol bladerdeeg kant en klaar uit de winkel. Je legt de ronde plak met het bakpapier erbij in een taartenvorm, plooit het overhangende deeg netjes in de groeven van de vorm en knipt het teveel aan bakpapier mooi rond de vorm af.
Eerst moet de taart voorgebakken worden. Dit is wat men noemt: blind bakken. Je neemt een vel aluminiumfolie zodat het deeg volledig bedekt is; je vult het met een pak gedroogde spliterwten; plaatst de vorm zo in de voorverwarmde oven (200°C) en bakt het deeg zo'n 10 à 15 min (totdat de randjes lichtjes bruin beginnen te worden). Dan haal je de taart uit de oven, neemt de vier hoeken van het folie vast en giet de spliterwten terug in hun pot, klaar om de volgende keer opnieuw te gebruiken.
Ondertussen heb je de andijvie gewassen (laat de buitenste harde bladeren maar over aan het compostvat of de kiekens als je die hebt) en snij dan de binnenste bladeren in fijne reepjes. Je stooft ze even in wat boter of olijfolie, met een deksel op de pan, zodat die net zacht genoeg zijn. Je mag al wat kruiden met peper en zout - ik heb er nog wat sojasaus aan toegevoegd voor wat meer Oosterse smaak. De gestoofde andijvie spreid je goed uit over de taartbodem.
Dan neem je drie eieren die je losklopt in een kom en voegt er i.p.v. room een brickje kokosmelk aan toe. Verder kruiden met verse gember, in piepkleine stukjes gesneden, eventueel komijn en vooral eens goed schudden met het kerrievat, liefst pikante! Dit mengsel giet je uit over de andijvie in de taartvorm.
De taart gaat opnieuw de oven in voor ongeveer 20 min. op 200°C. Af en toe kijken of het deeg niet al te bruin wordt, is wel aangeraden.

Uit: eigen inspiratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten